Hvor i min undervisning kan video anvendes?

Sætningen: "Når man spørger en lærer: Hvad overvejer du først, når du planlægger et undervisningsforløb, er svaret ofte: Hvilke materialer der er tilgængelige på min skole" fra bogen Didaktik 2.0, kunne sagtens være taget fra min skole og min hverdag, hvor det ofte ender ud med, at jeg får udleveret et kompendie af en kollega, der har fået det af en anden kollega, som ingen kender navnet på 😄

I dag
I dag foregår undervisningen i CAM-programmering på følgende måde. Eleverne sidder ved hver deres PC, og som underviser guider jeg dem igennem processen at fremstille et CAM-program på smartboardet; lad os kalde det kongens efterfølger. Når vi sammen har fremstillet et program, får eleverne udleveret et kompendie, som kan følges slavisk og som munder ud i et program med alle de discipliner, den enkelte elev skal kunne mestre. Herefter skal eleverne selv designe et emne, som de senere skal fremstille på en CNC-maskine.

Den største udfordring vi har med vores kompendier i dag er, at hvad man troede var selvstudie-materiale hurtigt bliver til en spørgekonkurrence, når eleverne går i stå ved selv de mindste ting; nogle fordi det er kedeligt undervisningsmateriale, andre fordi de er bange for, at de har overset noget og ikke tør gå videre, før de får grønt lys fra læreren. Andre vælger at gå på YouTube eller andre fora for at søge hjælp m.m.

Hvordan
Her ville det være interessant at kigge på, om disse kompendier kunne gøres multimodale ved at bruge e-bogskonceptet og inkorporere videoer, links, test og chatfunktioner i materialet.

Den konstruktivistiske e-læringsform
Denne form ville ændre den didaktiske tilgang væsentligt. Forløbets formål og læringsmål vil være uændret, men eleverne uanset forudsætninger vil have flere strenge at spille på i forhold til at komme i mål med læringen, da materialet nu bliver multimodalt:

Et andet spændende aspekt er tid og sted. Hvis e-bogen starter med et link til live stream af kongens efterfølger, behøver eleverne ikke nødvendigvis at sidde i samme lokale, og elever som er forhindret i at komme til undervisningen vil heller ikke gå glip af noget, da en live stream altid vil være til rådighed.

Læring
Hvad sker der, hvis man erstatter den nuværende PDF med en e-bog og i den sammenhæng benytter Knud Illeris' læringstrekant i den simpleste form?

Ved at ændre kompendiet fra PDF til e-bog vil balancen i trekanten ændre sig. Når indholdet ændres, ændres måden hvorpå eleven kommunikerer med materialet og med mig som underviser, og dette vil forhåbentlig skabe mere drivkraft:

lars læringscikel

Indholdsdimensionen bredt defineret som det, der skal læres.  
Drivkraft-dimensionen som i dagligsproget defineres som motivation, følelser og vilje. 
Samspilsdimensionen som er handling, kommunikation og samarbejde.

Dannelse
En sidegevinst ved at digitalisere undervisningsmaterialet er ligeledes, at der bliver skabt en større snitflade til en mere digitaliseret verden. Med det digitaliserede undervisningsmateriale øves eleverne i at navigere, kommunikere og forholde sig til en digital verden, som bliver sværere og sværere at undgå.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

E-læring (noter)